Het valt me op dat er meer artiesten zijn die het bijltje erbij neer willen gooien. Gedesillusioneerd omdat het niet mee valt om in het enorme aanbod, goed of minder goed, op te vallen. Zeker als je gekozen hebt om dit professioneel te gaan doen en er dus je werk van maakt moet je jouw agenda weten te vullen.

De concurrentie is wel een beetje moordend geworden door het grote aanbod van nieuwe aanwas die een podium krijgen bij de televisie talentenjachten. En laten we eerlijk zijn, al valt dat talent na de eerste ronde af heeft die nog steeds een enorm publiek bereikt en kunnen ze in de media promotie verwijzen naar dat optreden. Bijkomstig is dan ook nog dat het professioneel gefilmd is en vaak ook het geluid perfect is. Zo’n optreden zorgt voor een ultiem promotie tool dat ze tenminste twee jaar kunnen gebruiken voordat het optreden ‘over datum is’.

Om in zo’n televisie show te komen is niet heel vanzelfsprekend. Misschien weten veel mensen dit niet maar een groot deel van de talenten wordt hiervoor rechtstreeks uitgenodigd om auditie te komen doen, vaak omdat de televisiemaker getipt is over iemand als artiest. Er zijn ook veel artiesten die dat absoluut niet willen omdat het voor hen ook een soort keuring is die de creativiteit in de weg staat. Daarbij is het afvallen ook wel een dingetje, je zou maar al een grote hit hebben gehad en nu val je direct af.

De artiest van vandaag moet het deels zelf rooien. Je moet niet alleen artiest en creatief zijn maar je moet eigenlijk ook een ondernemer zijn. En daar gaat het vaak mis. Artiesten zijn in de regel geen ondernemer en willen er zelfs niks mee te maken hebben. Ze willen creëren, optreden en verdienen maar zich niet bezig houden met de zakelijke kant.

Toch is dit laatste wel van belang. Een artiest moet beginnen om de waarde van zichzelf te bepalen. Optredens voor promotie zijn alleen interessant als er garanties uit komen, of in elk geval mensen jou zien die ook iets met jou als artiest kunnen (boekingen dus). Te vaak krijgen artiesten optredens aangeboden onder het mom van ‘promotie’ en goede ‘exposure’ terwijl het eigenlijk gewoon een gratis optreden is voor een evenement waar de opdrachtgever wel geld aan verdient, een beetje over jouw rug als artiest en zeker als ze jouw naam als publiekstrekker gebruiken.

Teveel zie ik artiesten die in deze valkuil terecht komen, mooie beloftes, maar uiteindelijk gaan ze teleurgesteld naar huis en horen nooit meer iets van het optreden tot de volgende keer dat er weer een artiest nodig is… Vaak wordt dit eerste gratis optreden wel gevolgd door een nieuwe aanvraag bij een collega voor opnieuw een gratis optreden omdat ze hebben gehoord dat de artiest dit de vorige keer ook voor niks heeft gedaan. Voordat de artiest het weet zit deze in een vicieuze cirkel. Niet fair.

Ik kan me daarom heel goed voorstellen dat er mensen zijn die het bijltje erbij neer willen gooien! Maar tegelijkertijd wil ik iedereen ook meegeven om je niet te laten ontmoedigen. Kijk naar wat je nog meer kunt doen om toch in je levensonderhoud te kunnen voorzien zolang je als ‘hoofd’ artiest niet genoeg verdient. Je kunt les geven, demonstraties doen, achtergrond zanger/zangeres voor live optredens en opnames. Voor degenen die ook een instrument bespelen kun je aan het werk als sessie muzikant. Blijf trouw aan jezelf zolang dat kan en blijf actief in de muziek.
En hou altijd voor ogen waar je heen wilt.